Europese service, Chinese prijs!  
 
Over FEOSS
Ons diensten
Extra service
Over China
Contact

 

Duinschooten 12-B26
2211ZC Noordwijkerhout
The Netherlands
Tel: + 31 (0) 252220317
Fax: + 31 (0) 847188829
Email: info@feoss.com

 
Over China

 • Algemeen informatie
 • Zakelijke gedragscode in China

  Algemeen informatie                                presentation_Chinese_culture_english.pdf

  De Volksrepubliek China ligt in Oost-AziŽ. De totale oppervlakte van het land bedraagt 9.571.300 km2, en daarmee is China het op twee na (Rusland en Canada) grootste land ter wereld. China is ongeveer 239 keer groter dan Nederland. De langste rechte afstand is ruim 5000 kilometer! De totale lengte van alle grenzen van China bedraagt meer dan 22.000 kilometer.

  Tweederde van het Chinese landoppervlak is berg- of heuvelachtig dan wel hoogland. Het landschap van China is terrasvormig van opbouw. Het laagste terras (tot 500 meter hoogte) bestaat uit vlakten en het laagland langs de benedenloop van de grote rivieren. Deze strook land loopt van noord naar zuid langs de kust van China. Hier vindt de meeste industrie en landbouw plaats en leeft meer ca. 65% van de Chinese bevolking.

  Klimaat
  Het grootste gedeelte van China ligt in een gematigde klimaatzone met duidelijk te onderscheiden seizoenen, maar door de enorme oppervlakte van het land kent China een grote variatie aan regionale klimaten.

  Het noordoosten van China kent droge, hete zomers en lange, koude winters, en dit geldt ook voor de woestijngebieden van Binnen-MongoliŽ en Sinkiang. Centraal-China kent hete, vochtige zomers met veel regen in de nazomermaanden. Aan de benedenloop van de Jangzi rivier zijn de winters niet zo koud dan in het centraal gelegen LŲssplateau en in de door bergen omgeven provincie Sichuan. Zuid-China heeft een subtropisch klimaat met over het hele jaar gezien gelijkmatige neerslaghoeveelheden. De zomers zijn lang, vochtig en heet; de winters koel, maar kort.

  Politiek systeem
  Administratief is de Volksrepubliek China ingedeeld in 22 provincies, 5 autonome gebieden en 4 stedelijke gebieden die onder direct gezag staan van de centrale regering in Beijing. De provincies en autonome regio's zijn onderverdeeld in prefecturen, districten en steden. De districten zijn weer opgesplitst in volkscommunes (townships) en kleinere gemeenten. De grondwet voorziet ook in de mogelijkheid tot het vestigen van speciale administratieve regio's zoals Hongkong en Macau.

  Het moderne Chinese politieke systeem rust op drie machtspijlers: overheidsinstellingen, de Chinese Communistische Partij (China Communist Party, CCP) en de People's Liberation Army (PLA). De machtsdynamiek kan worden gekenschetst als een complexe handeling van richtlijnen en replieken binnen de drie hiŽrarchieŽn. In het centrum van de hiŽrarchie zijn het de leiders van de Communistische Partij die het politieke beleid van de drie pijlers uitzetten. Vanuit dit epicentrum bereiken de tentakels van de staatscontrole het dagelijkse leven in China.

  Een andere belangrijke organisatie is de Staatsraad (State Council). Direct onder de Staatsraad, het kabinet, figureert het Nationale Volkscongres (National People's Congress, NPC) dat ťťn keer per jaar plenair bijeenkomt, tenzij extra bijeenkomsten nodig worden geacht door het Centrale Comitť. In theorie berust de staatsmacht bij het Nationale Volkscongres. Net als met de partijcongressen is de hoofdfunctie van de jaarlijkse Volkscongressen het aankondigen en formaliseren van politieke beslissingen. Tevens benoemt het Nationale Volkscongres personen op hoge posten en keurt de grondwet goed.

  Economische
  Na een sterk eerste kwartaal in 2003 (met een economische groei van 9,9 procent), een snel economisch herstel na de SARS-periode in het tweede kwartaal (met een economische groei van 6,7 procent) en een economische groei van 9,1 procent in het derde kwartaal lijkt een gemiddelde economische groei van 8 procent voor geheel 2003 haalbaar. Dit is grotendeels te danken aan het beleid ter stimulering van de binnenlandse vraag. China's twee belangrijke motoren van de economische groei zijn de binnenlandse investeringen en de buitenlandse handel. In 2002 werd China de vijfde exporteur van de wereld. China's stevige exportgroei is op zich geen nieuws, maar de explosieve groei van de import wel. Dankzij de groeiende binnenlandse vraag en de implementatie van de markttoegangwetgeving door de WTO-afspraken, stegen China's importen snel. De import steeg in de eerste zeven maanden van 2003 met 42,9 procent in vergelijking met de dezelfde periode in 2002. Interessant zijn de signalen dat China's import meer is toe te schrijven aan de stijgende binnenlandse vraag en niet door geimporteerde grondstoffen ter verwerking van eindproducten voor de buitenlandse afnemer of investeerder. Terwijl de import voor de verwerking in de eerste zeven maanden van 2003 in vergelijking met dezelfde maanden in 2002 steeg met 37,9 procent, steeg de import van 'gewone' goederen met 55,2 procent veel sterker. Dit was voor een deel toe te schrijven aan hogere olie-importen en de stijgende Chinese consumentenvraag naar buitenlandse producten.

  Bron: EVD informatie en China info.com

  naar boven
  Zakelijke gedragscode in China

  Contacten en onderhandelingen met Chinese partners vragen doorgaans tactisch optreden en veel geduld. Veel waarde wordt gehecht aan het opbouwen van een langdurige, persoonlijke relatie. Een stap in deze richting kan worden gezet door bij de eerste ontmoeting een maaltijd aan te bieden. In China moet u rekening houden met overvloedige banketten en diners.

  Ofschoon flexibel, zijn Chinezen zeer gesteld op formeel gedrag en cachet. De Chinese zakenman is afstandelijker dan de Westerse; iemands blik vasthouden wordt als onbeleefd gezien en goedbedoelde handtastelijkheden worden over het algemeen niet gewaardeerd. Nederlandse zakenlieden doen er goed aan om hun kaartjes ook in het Chinees te vertalen.

  De Chinezen staan bekend als harde onderhandelaars en het kan maanden of zelfs jaren duren alvorens een investeringscontract tot stand komt. Onderschat de Chinese handelspartners nooit en benader ze op voet van gelijkheid: Chinezen zijn een zelfbewust volk. Een vergelijking met een algemene Zuidoost-Aziatische mentaliteit gaat niet op.

  Bij het onderhandelen zijn grote contrasten te onderscheiden tussen een Nederlandse en een Chinese zakenman/vrouw. Is de Nederlander individualistisch, de Chinees is groepsgeoriŽnteerd. De Chinees gelooft dat alles in harmonie moet zijn en dat competitie leidt tot disharmonie. De vriendschapsband is belangrijk voor een Chinees. Het opbouwen van een vriendschappelijke zakenrelatie kost tijd.

  De waarheid is voor een Chinees niet absoluut, maar relatief. Omdat de Chinees niet wil dat u gezichtsverlies lijdt, vertelt hij uit beleefdheid liever wat u wilt horen, dan dat hij de naakte waarheid vertelt. Andersom wordt ook niet graag gezichtsverlies geleden. Zo zal de Chinees u niet vertellen indien hij u niet heeft begrepen. Een directe 'nee' komt niet voor in het vocabulaire van de Chinees. Om nee te zeggen worden termen gebruikt als: wij zullen zien wat wij voor u kunnen doen of wij doen ons best. De term dat het hem niet convenieert, kan bijvoorbeeld erop duiden dat hij eerst ruggespraak wil met zijn superieuren.

  De slogan van de Chinese zakenman is dat het beter is om weinig te zeggen dan te veel. Uw gesprekspartners vinden het belangrijk dat u consistent bent in wat u zegt. Het is dan ook een goede zaak om tijdens de onderhandelingen aantekeningen te maken. Over de onderhandeling wordt gerapporteerd naar de uiteindelijke beslisser.

  Bron: EVD informatie.

  naar boven


 • Copyright © 2003 FEOSS. All rights reserved.